Фокача со сардини
Меѓу многуте идеи за тоа како Ева сардините да ги преточите во вкусен оброк, миризливата фокача со прелив од салса со додаток на сирење и рукола, лесно го наоѓа патот до сите сетила за вкус. Му благодариме на Иван Пажанин за овој рецепт.
Припрема
- Во сад со малку топла вода и шеќер додадете го квасецот, промешајте и оставете да нарасне.
- Во поголем сад ставете брашно, сол и маслиново масло, додадете го квасецот, па додавајќи вода замесете се додека не добиете мазно и меко тесто.
- Префрлете го на набрашнета површина и месете го со рацете за да го направите тестото податливо и еластично.
- Ставете го во подмачкана тава и оставете го покриено на топло место за да се крене и двојно да му се зголеми волуменот, односно околу половина час.
- Стасаното тесто ставете го на плехот за печење кој претходно сте го покриле со специјална хартија за печење.
- Раширете го тестото со рацете, направете вдлабнатини во кои ќе ставите чери домати , посипете со крупна сол, мали гранчиња рузмарин и премачкајте со маслиново масло. Вака подготвената фокача оставете ја околу 5 минути уште малку да нарасне, а потоа печете ја во рерна загреана на 200 °C околу 30 минути.
- Додека се пече фокачата, подгответе ладна салса. Излупете ги доматите, исечете ги на коцки, додадете сецкан лук, сок од лимон и портокал, сол, бибер, магдонос, маслиново масло, ситно исецкан власец, 1/3 сецкани сардини со лимон. Промешајте.
Послужување: Кога фокачата ќе се олади малку, исечете ја на парчиња, а по секое парче распределете сос од домати (ладна салса), сирење и рукола, а преостанатите сардини со лимон наредете ги одозгора.
Совет: Кога ќе ја извадите фокачата од рерна, можете уште еднаш да ја премачкате со маслиново масло.
Состојки
За тесто
- 400g бело брашно
- 100g остро брашно
- 1 инстант квасец (7g)
- 1 лажица шеќер
- 1 лажичка сол
- 3 лажици маслиново масло
- околу 300 ml топла вода
- чери домати
- рузмарин
- крупна сол
За ладна салса
- 1-2 домати
- 1 чешне лук
- 1 лимон
- 1 / 2 портокал
- сол
- бибер
- свежи листови магдонос
- 50 ml маслиново масло
- власец
- 1 Ева Јадрански сардини со лимон
- Сирење и рукола за сервирање