Ловиме витамин Д – за здравје и имунитет

Еден од начините да го подготвиме организмот за зима е правилна исхрана и правилен избор на намирници кои се богати со витамин Д, неопходен за јак имунитет

Нашето тело можеме да го зајакнеме на повеќе начини за поуспешно да го подготвиме за постудените денови, кога почнуваме да чувствуваме недостаток на сончева светлина, а со тоа и витамин Д, кој е повторно клучен за градење на имунитетот. Токму поради тоа е важно да знаеме како да ги препознаеме суптилните сигнали кои што ни ги испраќа телото, бидејќи самиот организам најдобро знае што му недостасува.

Затоа нема да се спротивставиме доколку посегнете по конзерва сардина, ја отворите и ја сервирате на чинија, бидејќи освен сончева светлина, одличен извор на витамин Д е токму сината риба.

Всушност, таа мала сина риба во себе крие ризница на витамин Д, важен за многубројни телесни функции. Бидејќи покрај тоа што обезбедува мускулна сила и штити од дијабетес, тој ги намалува воспалителните процеси и го зајакнува имунитетот и е навистина важен во деновите кога немаме доволно сончева светлина.

Витамин од Медитеранот

Одговорот на прашањето како да внесеме доволно витамин Д буквално ни е сервиран на чинија, бидејќи исхраната има исклучително важна улога во градењето на имунитетот, а нашиот прв избор во овој случај се сардини, лосос и скуша. Со оглед на овие сознанија, витаминот Д можеме слободно да го наречеме „витамин од Медитеранот“, бидејќи вистинското богатство на витамини всушност доаѓа од морето, а ние само треба да знаеме како да го искористиме.

Веќе се уверивме во важната улога на витаминот Д, но важно е и дека боите на чинијата можат навистина да ви го подигнат расположението во овие сиви денови. А,неизоставен дела од ваквата шарена салата нека биде витаминот Д, во мала но значајна порција од сардини.

Факти

Оптималното внесување на витамин Д во организмот може да спречи развој на хронични заболувања, односно:

  • отпорен е на високи температури
  • влијае на превенција или одложување на појава на остеопенија и остеопороза, или рахитис кај децата
  • се раствора во мастите и затоа е потешко е достапен во крвта
  • може да спречи воспалителни процеси во клетките

За да се избегнете настинки, а знаеме дека тие се почести во есен и зима, се препорачува да се надополни витаминот Д со конзумирање на храна што го содржи во количини кои му се потребни на организмот.

Бидејќи плавата риба е многу добар извор на витамин Д, искористете ја за да ги „покриете“ дневните потреби, вклучувајќи конзервирана сардина. Потоа ви преостанува само да уживате во избалансираната исхрана богата со минерали и витамини.

Доколку сакате да дознаете повеќе или да откриете уште неколку големи тајни што ги кријат во себе скромните мали сардини, дознајте тука (www.eva.mk)