Нашите сардини полни со витамин Д – хит рецепти за да си ги излижете прстите!

Витаминот Д е неопходен за добра состојба на организмот, бидејќи има значајна улога во зајакнувањето на имунитетот. Затоа, препорачуваме да консумирате мали сардини, ризница од потребниот витамин Д, најмалку двапати неделно. Со нашиот предлог рецепт веруваме дека нема да биде воопшто тешко.

Недостаток на витамин Д најчесто се забележува кога нè обзема замор или чувствуваме болка во коските и мускулна слабост. Бидејќи сончевата светлина е еден од најважните извори и во овој момент можеби нема да можеме да си дозволиме прошетка по сончевата страна на светот, можеме да ја надоместиме со исхрана богата со витамин Д.

Нутритивно богатство на дофат на раката

Во постудените денови, кога поминуваме повеќе време дома и во затворени простории, организмот има недостаток на витамин Д. Него го најдовме во ефтината сина риба, но богата со омега 3 масни киселини, протеини, калциум … Исто како што ја чуваме зимницата во тегла, витаминот Д е добро складиран во мала сина кутија Ева сардини, која крие вистинско хранливо богатство. Најдовме голема причина за риболовна забава во наредните студени денови, се качуваме на палубата на бродот на рибарот Шиме и одиме по сина риба. Придружете ни се!

 

Топла салата со сардини

 

Шпагети со сардини и печурки

 

Намаз од сардини

 

Брускети со сардини

 

Погача со сардини

 

Брза лисната пица

 

Ќофтенца од сардини

 

Француски сендвич со сардини

 

Запечен спанаќ со сардини

 

Тарт од блитва и сардини

 

Киш со праз и сардини

 

Брзи медитерански шпагети

 

Вкусни сендвичи за 5 минути