Погача со Ева на вишки начин

Погачата на вишки начин ги содржи сите најдобри намирници од Медитеранот, обединети во полнење од сардини, маслиново масло, пелат домати, капари, лук, вино и зачини. Му благодариме на Иван Пажанин за овој рецепт.

110 мин - Средно

Припрема

  1.  Додадете шеќер и квасец во малку млака вода и оставете го квасецот да нарасне.
  2.  Додадете брашно во маслиновото масло, сол и квасец и измесете го тестото за да добиете компактна смеса. Оставете го тестото да одмори околу половина час.
  3. Додека чекате да нарасне тестото, загрејте го маслиновото масло во подлабока тава. Додадете исечен кромид и пржете додека не стане стаклест.
  4. Кога ќе сепропржи, додадете сол, лук, капари, магдонос, бибер, мелени излупени пелат домати и вино.
  5. Гответе на тивок оган, а на крајот на готвењето додадете шеќер и сол. Додадете малку медитерански зачин во филот и зачувајте го остатокот.
  6. Кога тестото се зголеми двојно во волумен, расукајте го на дебелина од нешто помалку од еден сантиметар. така што рабовите на тестото висат од рабовите на плехот од сите страни. Подигнете ги рабовите на тестото малку преку работ на садот.
  7. Ставете го подготвеното полнење на тестото, наредете ги сардините Ева и посипете ги со остатокот од медитеранскиот зачин. Покријте ги рабовите на тестото, поместете го долниот раб преку работ на горниот дел и завиткајте.
  8. По површината на питата направете дупчиња со вилушка, премачкајте со маслиново масло, притиснете со рацете и стиснете по рабовите за да излезе воздухот . Оставете да стаса 10 минути.
  9. Печете во рерна загреана на 190 ° C околу 40 минути.

Послужување:

Исечете ја питата и послужете ја топла или оладена.

Совет:

Покријте ја испечената пита и оставете малку да се олади.

Состојки

За тесто

  •  500 гр бело брашно
  •  1 лажичка сол
  •  1 инстант квасец
  •  1 лажица шеќер
  •  50 ml маслиново масло

За полнење

  • 50 ml маслиново масло
  • 250g кромид
  • сол
  • 2 чешниња лук
  • капари
  • свеж магдонос
  • мелен црн бибер
  • 800g пелати
  • 30 ml бело вино
  • 1 лажичка шеќер
  • сол
  • мешавина од медитерански зачини
  • 2 Eva јадрански сардини во маслиново масло ( 2 × 115 g)

Користевме

Бело брашно  (ТИП 550)

Инстант квасец

Црн бибер мелен

Eva јадрански сардини во маслиново масло