Салата од сардини со наут и урда

Со полн и богат вкус, салата од сардини со наут и урда, истовремено нуди освежување, но и хранлива вредност, бидејќи содржи намирници богати со протеини и витамини. Му благодариме на Иван Пажанин за овој рецепт.

20 мин

Припрема

  1. Од брашно, јајца, маслиново масло, сол и вода измесете мазно тесто.
  2. Поделете го на 4 помали лебчиња и оставете го да отстои покриено околу 15 минути.
  3. Од така подготвеното тесто откинете помали парчиња тесто, истријте ги помеѓу дланките за да формирате долгнавести тестенини. Гответе ги во лесно посолена вода 15 минути.
  4. За кростата од индиски ореви, на загреана тава ставете маслиново масло, сецкани индиски ореви, мајчина душица, рузмарин и пржете. Додадете путер и малку коњак.
  5. За сосот, загрејте маслиново масло во поголема тава, додадете лук и сецкан магдонос. Пржете додека лукот не се карамелизира. Потоа додадете сардини, бело вино, маслинки, капари, мајчина душица, малку сол, бибер, налејте вода за да ги покрие состојките, од водата во која се готвеле тестенините и оставете да зоврие кратко за да се соедини сè. Потоа додадете чери домати исечени на половини.
  6. На крај, измешајте ги исцедените врели тестенини и неколку капки сок од лимон во сосот. Доколку е потребно, додадете малку вода од таа каде што се готвеле тестенините за да станат посочни и кремасти.

Послужување:

Послужете ја салатата со ливчиња од бадем и филетирани портокали.

Совет:

Користејќи сардини, салатата ќе ја збогатите со протеини, омега-3 масни киселини и истовремено лесно ќе ја посолите.

Состојки

  •  2 Eva сардини пикант (2 × 115 g)
  •  Листови салата
  •  сол
  •  бибер
  •  100g урда (младо сирење)
  •  240g конзервиран наут
  •  1 калинка
  •  ½ краставица
  •  80g чери домати
  •  100g полнети зелени маслинки
  •  1 портокал
  •  50g тостирани ливчиња од бадем

За прелив:

  •  1 лажица мед
  •  2-3 лажици свежо исцеден сок од лимон
  •  50 ml маслиново масло
  •  сол

Kористевме:

Eva јадрански сардини пикант

Вегета Маестро црн бибер мелен